knjizara.com
Rat i terpetin

Stefan Hertmans (autor)

Rat i terpetin
980 din
Stara cena: 1089 din
U korpu

Flamanski pisac Stefan Hertmans (1951) cenjeno je književno ime u Belgiji i Holandiji. Svojim najnovijim romanom Rat i terpentin privukao je znatnu pažnju međunarodne čitalačke publike. Knjigu je Hertmans zasnovao na beležnicama koje su ostale posle smrti njegovog dede, Urbena Jozefa Emila Martina, učesnika Velikog rata i slikara, katolika iz industrijskog grada u Flandriji. U intimnoj ispovesti pratimo njegov život od odrastanja krajem 19. veka u velikoj bedi, preko užasa u ratnim rovovima i gubitka voljene žene, do mirnijeg života skromnog vernika i vrsnog slikara nakon zasnivanja porodice. Gotovo pol

a veka posle zbivanja koja su ga zauvek obeležila, Martin piše o događajima iz bitaka i svojoj velikoj ljubavi, a od tog gustog tkanja uspomena njegov unuk će uoči stogodišnjice Prvog svetskog rata ispričati neobično emotivnu i sugestivnu priču.
Uz diskretan i prefinjen ritam, Hertmans svoj pripovedački prostor u ovoj knjizi deli s Martinom. Tako je u realistično ogoljenim scenama ratnih strahota iz prve ruke predočeno rušenje nekadašnjeg sveta, a lična tragedija jedne mlade osobe stapa se s opštom tragedijom čitave generacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Flamanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2. izdanje, 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 315 str.; 978-86-86059-46-8;