knjizara.com
Rat i mir (II deo)

Lav Nikolajevič Tolstoj (autor)

Rat i mir (II deo)
1039 din
Stara cena: 1155 din
U korpu

U ovom Tolstojevom remek – djelu, jednom od najznačajnijih velikih romana XIX vijeka, prepliću se životi pojedinaca sa velikim svjetskoistorijskim događajima u vrijeme Napoleonovih ratova i francuske invazije na Rusiju. Sudbine Rostovljevih i Bolkonskih, Nataše i Andreja, intimno su povezane sa epskim odvijanjem istorije koja, u Tolstojevom djelu, teče paralelno sa njihovim životima. Slike raskošnih balova smjenjuju se sa slikama ratnih taktika. Nasilne scene ratnih okršaja ukrštaju se sa svakodnevnim ljudskim strastima i željama u ovom romanu koji spada među najuticajnija djela svjetske književnosti.
Tolstoj nam

u Ratu i miru nudi veličanstvenu galeriju likova međusobno povezanih sudbinskim vezama, te briljantna i uticajna ispitivanja velikih tema poput slobode volje, ljudske sudbine i proviđenja. Čak su i Tolstojevi portreti emotivnih i bračnih odnosa, kao i scene iz domaćeg života skoro podjednako žive i uzbudljive kao i napete i veličanstvene scene rata koje ih prate.

Romen Rolan je, čitajući Rat i mir, primijetio kako to voluminozno djelo „nema ni početak ni kraj. To je život sam u njegovom beskrajnom kretanju.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost , Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Kosmos; 2. izdanje, 2019; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 374 str.; 978-86-6369-100-1;