×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Rasprave, studije, članci 3 - O istoriji jezika

Pavle Ivić (autor)

Rasprave, studije, članci 3 - O istoriji jezika
7480 din
U korpu

U sklopu edicije Celokupna dela Pavla lvica ( u redakciji akademika Milorada Radovanovića) prof. dr Mato Pižurica je, u skladu sa pravilima Uredništva i raspodelom priređivačkih poslova izabrao priloge, uradio redaktorske ispravke, odnosno prilagovađavnje usvojenim uzusima. Radilo se, između ostalog, o složenim pitanjima «prenosa» s latinice na ćirilicu ne samo ograničenog broja tekstova štampanih latinicom nego i primera meta jezika, odnosno praslovenskih i prasrpskih rekonstrukcija i sl., potom utvrdio raspored priloga (uglavnom rukovodeći se tematikom i karakterom tekstova, npr. njihovom name

nom, tipom publikacije u kojoj su izvorno objavljeni, naravno i značajem radova), nadgledao prvu i drugu korekturu.Sadržaj knjige je izuzetno značajan (ivićevskog nivoa). Počinje dvama sintetičkim tekstovima enciklopedijskog karaktera: prvi je štampan u drugom izdanju Enciklopedije Jugoslavije, nezaobilazan kao «rukovodstvo» istoričarima jezika (domaćim i stranim) i najvažnija jedinica na spisku literature na studijama svih nivoa, do doktorskih; drugi je pisan, po narudžbi, za planiranu Gluščevićevu Srpsku enciklopediju - kraći, jednostavniji, ograničen samo na srpsku građu, i zato će biti podobniji za manje zahtevne nivoe studija i profile koji nisu uželingvistički. Dalje sledi više priloga iz istorije srpskog (narodnog) jezika, potom iz etimilogije, onomastike i leksikologije, zatim iz istorijske dijalektologije, istorije srpskog književnog jezika (od jezika srednjovekovnih književnih i pravnih tekstova, predvukovske epohe, vukovske jezičke i pravopisne revolucije i njene sudbine, uključujući i konačni srpsko-hrvatski jezički raskol). Među ovima iz poslednje grupe ima i izvanredno popularno pisanih (publicističkih tekstova, koji su i bez naučne aparature rečiti i aktuelni u tolikoj meri (nije prejaka kvalifikacija i proročki) da se mogu meriti sa delovima njegove kultne knjige Srpski narod i njegov jezik.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2016; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 797 str.; 978-86-7543-328-6;