knjizara.com
Rasa i istorija & Rasa i kultura

Klod Levi-Stros (autor)

Rasa i istorija & Rasa i kultura
1102 din
Stara cena: 1297 din
U korpu

Na Velikim Antilima, nekoliko godina pošto je otkrivena Amerika, dok su Španci slali istraživače čiji je zadatak bio da ustanove da li urođenici poseduju dušu ili ne, urođenici su praktikovali potapanje i davljenje zarobljenih belaca ne bi li proverili da li su njihovi leševi bili podložni truljenju ili ne.
U istoj meri u kojoj težimo da uspostavimo diskriminaciju među kulturama i običajima, najpotpunije se identifikujemo sa onima koje pokušavamo da negiramo. Uskraćujući ljudsku prirodu onima koji izgledaju kao „najdivljiji“ ili „najvarvarskiji“, ne činimo ništa drugo do zauzimanja jednog od njihovih tipičnih stavova. Varvar je pre svega čovek

koji veruje u varvastvo.
Klod Levi-Stros

Društvo ili kultura nisu sačinjeni od delova i komada, oni predstavljaju univerzum sistematizovanih pravila koja se usklađuju na različitim područjima i nivoima. Istina je, međutim, da bračna pravila tu često zauzimaju mesto u prvom planu, zato što definišu određene modalitete razmene i što, na kraju krajeva, svako društvo može da se definiše prema vrsti komunikacije koju uspostavlja među svojim pripadnicima. Uostalom, ono je u suštini struktura iz istog tog razloga, zato što je struktura upravo suprotna mozaiku napravljenom od razdvojivih elemenata. U osnovi, kultura bi se mogla definisati kao uređena komunikacija, a sociologija kao opšta teorija komunikacije… Komunikacija između pojedinaca ili grupa nije, naime, posledica života u društvu, ona je sam taj život, pod uslovom, naravno, da se ne ograniči samo na usmenu ili pisanu komunikaciju.
Žan Pujon, Delo Kloda Levi-Strosa

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Civilizacija , Kultura
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Karpos; 2017; Broširani povez; latinica; 21 cm; 120 str.; 978-86-6435-069-3;