knjizara.com
Radikalnost ljubavi
The Radicality of Love

Srećko Horvat (autor)

Radikalnost ljubavi
rasprodato

Horvatova Radikalnost ljubavi polazi od teze da revolucija i ljubav imaju nešto zajedničko: kao što nije dovoljno okupirati trg ili postaviti barikadu, tako nije dovoljno ni samo flertovati ili često menjati partnere. Kako bismo spoznali „radikalnost ljubavi“, potrebno je nešto više. Biti veran ideji revolucije ili ljubavi znači pre svega izgraditi novi svet, a kroz izgradnju novog sveta otvara se i mogućnost za izgradnju nas samih. I obrnuto: tek ako sebe izgradimo kao drugačije i bolje ljude, možemo graditi drugačiji i bolji svet, i u revoluciji, i u ljubavi.

Osvrću

ći se na seksualnu emancipaciju u vreme Oktobarske revolucije i kasniju represiju, na Če Gevarinu dilemu između ljubavi i revolucionarne požrtvovanosti, te na period ’68 (od komuna do terorističkih organizacija) – Srećko Horvat nam pruža mogući odgovor na pitanje zašto su se najradikalniji revolucionari, poput Lenjina i Čea, plašili radikalnosti ljubavi.

„Odnos između politike i telesne ljubavi levica je prečesto mistifikovala. U ovoj knjizi koja se čita sa lakoćom Horvat naprosto stvari postavlja na svoje mesto: prvo, bez stida govori o ljubavi, a ne o seksu, koji je odavno izgubio svoju subverzivnu oštricu; drugo, ističe radikalnost ljubavi kao silu koja se opire samom utemeljenju liberalne permisivnosti. Knjiga koja će komuniste preobratiti u ljubavnike, a ljubavnike u komuniste!“ Slavoj Žižek

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija , Filozofija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Laguna; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 156 str.; 978-86-521-2102-1;