knjizara.com
Rad - globalnoistorijska perspektiva od XIII do XXI veka

Andrea Komlozi (autor)

Rad - globalnoistorijska perspektiva od XIII do XXI veka
742 din
Stara cena: 825 din
U korpu

Studija „Rad“ ugledne austrijske naučnice Andree Komloši (r. 1957) predstavlja jedinstven pokušaj u svetskoj stručnoj literaturi da se na sveobuhvatan i sistematičan način izloži fenomen rada u svim njegovim bitnim aspektima: od istorijsko-retrospektivnog, do civilizacijskog, pravnog, sociološkog, ekonomskog, političkog i globalističkog. Autorka vrlo pregledno i precizno govori o vrstama rada u različitim epohama svetske istorije, o činjenici da su radni odnosi određivali karakter društvenog sistema.

Polazeći o

d najšire moguće definicije rada, Komloši zadire i u one sfere rada koje nemaju klasičnu tržišnu valorizaciju nego se odnose na brojne primere neplaćenog rada kao što je slučaj društvenog položaja robova i kmetova, ali i žena koje rade u kući, odnosno „rađaju i neguju decu“. Pored toga, autorka s pravom upozorava da mnogo toga pripada svetu rada, ali da to ni današnje društvo još uvek ne priznaje.

Pisana sa zavidnom naučnom akribijom, jasnim jezikom i sugestivnim porukama, knjiga Andree Komloši dolazi u pravi čas – u trenutku kada je našem društvu nasušno potrebna „radna mobilizacija“ ili entuzijazam „novog patriotizma“, zarad budućnosti svih nas, a posebno generacija koje dolaze. Uostalom, biće podsticajna ne samo za stručnjake koji se profesionalno bave ovom problematikom nego i za svakog obrazovanog pojedinca i radoznalog čitaoca.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rad , Društvena istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Albatros plus; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 239 str.; 978-86-6081-279-9;