knjizara.com
Put Magelanove mape
pikarski roman

Siniša Živković (autor)

Put Magelanove mape
1222 din
U korpu

U centru radnje je priča o falsifikatoru starih geografskih karata. Glavni lik Miloš, Beograđanin, kupuje dve originalne stare karte, dodaje dve svoje falsifikovane i pravi atlas koji prodaje u Njujorku. Kupac atlasa, antikvar Voren Oldridž, otkriva da je prevaren i između njih dvojice dolazi do sukoba koji dugo traje i dramatično se završava.
U radnju romana uključene su bliznakinje Moli i Hana, toliko slične da niko izuzev Miloša ne može da ih razlikuje. Miloš se u toku studija u Americi zabavljao sa Moli i godinama kasnije slučajno se sreću u Njujorku dok je prodavao svoj falsifikovan atlas u trenutku kada Moli treba da se uda za Vorena.
Jedna od

dve originalne karte iz Miloševog atlasa je karta današnjeg Magelanovog prolaza, nastala pre Magelanovog otkrića, koju je Kolumbo prodao na dvoru u Lisabonu misleći da je lažna. Do ove karte dolazi Magelan i koristi je na svom putovanju u „Zapadnu Indiju“ (Ameriku). Priča o Magelanovoj ekspediciji, zasnovana na istorijskim podacima, paralelno prati glavnu radnju romana. Kroz ceo roman se provlači storija o petovekovnom putovanju ove tajanstvene i nepoznate mape i njome je objedinjen.Pored uzbudljive centralne priče, u romanu se govori o istoriji kartografije, o nekima od najznačajnijih pomorskih karata sveta iz 16. veka, o tehnologiji falsifikovanja starih karata i sl. Svi podaci u vezi sa navedenim kartama su autentični i provereni u stručnoj literaturi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 390 str.; 978-86-515-0672-0;