knjizara.com
Pun mjesec u Istanbulu

Branko Čegec (autor)

Pun mjesec u Istanbulu
528 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Knjiga pesama i fotografija jednog od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branka Čegeca Pun mjesec u Istanbulu upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Knjiga Pun mjesec u Istanbulu nastala je tokom pesnikovog boravka u Istanbulu. Na jednoj strani, Čegec je pesničkim sredstvima beležio i opisivao grad, dok je, na drugoj strani, žanr-scene prepoznate na njegovim ulicama pretvarao u izuzetno zanimljive fotografije. Otuda

se u stihovima i fotografijama koji sačinjavaju knjigu Pun mjesec u Istanbulu oseća složenost i dinamika, tradicija i savremenost, napetost i hedonizam, stari slojevi i nove senke u tkivu jednog uzbudljivog grada ispunjenog najraznovrsnijim događajima i procesima.
Boraveći neko vreme u Istanbulu, Branko Čegec je širom otvorenih očiju upijao, istraživao i otkrivao grad. Tako je nastala ova knjiga, Pun mjesec u Istanbulu, koja duguje rilkeovski shvaćenom iskustvu i koja pred čitaoca iznosi neponovljivo iskustvo grada fiksirano u konkretnom vremenu i prostoru, sačinjeno od mnogih lica i slojeva, od uzbudljivih i pronicljivih pesničkih slika i uzdrhtalih fotografija, od teksta i egzistencije, od boravka i potrage, od produbljenih uvida i porušenih mitova, od živih odjeka grada i elemenata dugog gradskog trajanja.
Kroz stihove i fotografije u knjizi Pun mjesec u Istanbulu ukazuje se Istanbul izbliza, Istanbul kakav niste videli i Istanbul kakav može videti samo jedan izraziti pesnik.
Nagrada „Kiklop“ za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj u 2012. godini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Arhipelag; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 104 str.; 978-86-523-0211-6;