knjizara.com
Psihologija poverenja
zašto verujemo ljudima?

Ken Dž. Rotenberg (autor)

Psihologija poverenja
990 din
U korpu

Kada verovati a kada sumnjati? Kako da nam drugi više veruju? Da li postoji kolektivna kriza poverenja? Koja je veza između pravde i poverenja? Kako nepoverenje dovodi do agresije, usamljenosti, alkoholizma… Kako roditelji utiču na poverenje dece? pitanja su na koje odgovore traži Ken Dž. Rotenberg u knjizi Psihologija poverenja – Zašto verujemo ljudima (edicija Psihologija svega). Polazeći od toga da je najvažnije ljudske odnose nemoguće zamisliti bez poverenja, autor se u knjizi oslanja na širok spektar naučnih istraživanja poverenja.

Mediji i društvene mreže puni su priča o ljudima koji su obmanuti ili prevareni. Naučno je dokazano

da ljudi nisu vešti u otkrivanju obmane i da ih znaci koji otkrivaju laganje često odvedu na pogrešan trag. Dve krajnosti poverenja – poklanjanje premalo ili previše poverenja – u jednoj su delikatnoj ravnoteži i obe su povezane sa psihosocijalnim problemima. Tako istraživanja pokazuju da premalo poverenja u druge potpomaže različite oblike neprilagođenosti – usamljenost, depresiju, slabo opšte zdravlje, naročito tokom detinjstva i adolescencije. Nadalje, brižno roditeljstvo koje osigurava negu i pažnju pospešuje dečje poverenje u roditelje i unapređuju detetovo poverenje prema drugima, a otvorenost adolescenata pospešuje poverenje roditelja u njih.

Posebna poglavlja se bave izgradnjom poverenja, posledicama laganja i izdajama u ljubavnim vezama, zatim poverenjem u lekare, policiju, političare, nevidljivim i vidljivim licima poverenja na radnom mestu, poverenjem i religijom, pa sve do terorizma i nepoverenja prema aut grupama. Jer, poverenje je neophodan aspekt modernog sveta i važno je da se bavimo pitanjima izgrađivanja i unapređivanja poverenja.

TEHNIKE JAČANJA POVERENJA
Možemo li da izbegnemo tuđu prevaru?
Da li poverenje u bračnog partnera pospešuje mentalno zdravlje?
Kako izgraditi poverenje između sukobljenih nacija, različitih religija, roditelja i dece…?
Ostavlja li razvod posledice na dečje poverenje?

Poverenje je temelj zdrave i zrele ličnosti, kao i najvažnijih međuljudskih odnosa, između roditelja i dece, romantičnih i bračnih partnera, prijatelja, kolega, poslovnih partnera, pa sve do međunacionalnih odnosa. Autor je sažeo brojna istraživanja u zanimljivu, preglednu i obuhvatnu knjigu o izgradnji, učvršćivanju, negovanju, gubljenju i vaspostavljanju poverenja.
Prof. dr Žarko Trebješanin, psiholog

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljubav
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 125 str.; 978-86-6423-058-2;