knjizara.com
Prosvećeni svet

Stiven Pinker (autor)

Prosvećeni svet
1444 din
Stara cena: 1699 din
U korpu

Argumenti u korist razuma, nauke, humanizma i napretka.
Da li se svet zaista raspada? Da li je ideal napretka zastareo? Da li je moderan život napravio usamljenog čoveka sklonog samoubistvu? Da li živimo u eri postistine? U ovoj elegantnoj proceni stanja čovečanstva na početku trećeg milenijuma, kongitivni psiholog, intelektualac i mislilac Stiven Pinker poziva nas da se odaljimo od zastrašujućih naslova kojima smo zasuti i crnih proročanstava „stručnjaka“, koji igraju na kartu naših psihološki uslovljenih predrasuda. Umesto toga, on predlaže da jednostavno pratimo podatke. Pinker pokazuje d

a su život, zdravlje, prosperitet, sigurnost, mir, znanje i sreća u porastu, ne samo na Zapadu, već u čitavom svetu. Taj napredak nije rezultat neke kosmičke sile. To je dar prosvetiteljstva, uverenja da razum i nauka mogu da dovedu do procvata čovečanstva.
Danas je neophodna odlučna odbrana ovih ideala koji plivaju protiv snažnih struja ljudske prirode – tribalizma, autoritarnosti, demonizacije, magijskog razmišljanja. Mnogi komentatori i analitičari, posvećeni političkim, verskim ili romantičarskim ideologijama, vode borbu protiv prosvećenosti. Rezultat je korozivni fatalizam i spremnost da se razbiju dragocene institucije liberalne demokratije i globalne saradnje.
Prosvećeni svet afirmiše razum, nauku, humanizam i naprdak kao ideale koji moraju da nas vode u budućnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prosvetiteljstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Laguna; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 683 str.; 978-86-521-3169-3;