knjizara.com
Propast dinastije Obrenovića

Đorđe Simić (autor)

Propast dinastije Obrenovića
509 din
Stara cena: 599 din
U korpu

Prvi istorijski portreti četiri znamenita srpska vladara.
Slikovita i pouzdana panorama srpske političke istorije XIX veka, Propast dinastije Obrenovića istovremeno je i dragoceno svedočanstvo iz pera neposrednog svedoka i poznavaoca javnih i zakulisnih političkih prilika svoga vremena, uglednog političara i diplomate Kraljevine Srbije Đorđa S. Simića (1843–1921).
Rukopis nastao pre više od sto godina i tek nedavno pronađen, napisan uzornim i pitkim stilom, podeljen je u četiri poglavlja sa verno oslikanim ličnostima Miloša, Mihaila, Milana i Aleksandra Obrenovića. Uz originalne fo

tografije i predgovor istoričarke Ane Stolić, koja je priredila rukopis za objavljivanje, Propast dinastije Obrenovića pravo je otkriće i po tome što njen pisac, rođen u krilu uglednih državnika iz perioda Ustavobranitelja, kako iz porodičnog predanja tako i ličnog iskustva, sagledava lične osobine i sabira politički učinak glavnih predstavnika dinastije koja je stvorila novovekovnu Srbiju.
Povest o Obrenovićima može se čitati i kao uzbudljiva i tragična priča o epohi jedne zaslužne vladarske kuće, utoliko više što je po njenom nasilnom gašenju, upravo u vreme kad je rukopis nastajao, „usledilo zatiranje tragova i rušenje višedecenijskog mita o Obrenovićima u javnom diskursu, a kolektivno sećanje na nestalu dinastiju bilo je obeleženo stereotipima tokom celog XX veka“ (Ana Stolić).
Knjiga je opremljena i fotografijama, reprodukcijama umetničkih portreta i porodičnim stablom Obrenovića.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Obrenovići
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Laguna; 2. izdanje, 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 261 str.; 978-86-521-2759-7;