knjizara.com
Prkosni autoportret Česlava Miloša

Česlav Miloš, Aleksander Fjut (autor)

Prkosni autoportret Česlava Miloša
1138 din
Stara cena: 1265 din
U korpu

Biografija Česlava Miloša sažima bezmalo čitav dvadeseti vek U starosti je sam pokušavao da obuhvati svoj život, da odgonetne čudotvornu moć nepoznate sile koja ga je više puta spasavala, a istovremeno zadavala podmukle udarce.
Na primedbu profesora Fjuta (inače najvećeg znalca Miloševog dela) da je u Poljskoj postao “simbol vernosti sebi, moralni autoritet”, Miloš odgovara: „[...] ja kao moralista, to je za mene pomalo duhovito. Razumete? [...] veoma sam dalek od te etičke slike koju imam, a uz koju ni ja ni moje stvaralaštvo ne pristaju. Smatram sebe čovekom koji nije dorastao nekom idealu. Nisam takav kakav bih hteo da budem. Moj život se nije odv

ijao onako kako što sam ja želeo da se odvija prema visokim moralnim načelima“.
Privržen samokritici i kritičkom razumevanju vremena u kome je živeo, kazivanja znamenitog Poljaka u ovoj knjizi ostaće trajan intelektualni izazov i današnjem čitaocu.
Stogodišnjica rođenja velikog poljskog pesnika, esejiste i romanopisca, dobitnika Nobelove nagrade - svečano je obeležena tokom 2011. godine gotovo u čitavom civilizovanom svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Intervjui , Književnici , Poljska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Albatros plus; 2012; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 422 str.; 978-86-6081-094-8;