knjizara.com
Priče Jadufa Tadrosa

Adil Ismat (autor)

Priče Jadufa Tadrosa
rasprodato

Pred čitaocem se otvaraju stranice romana koji je, kao sasvim autentično književnoostvarenje savremene egipatske literature nagrađen Medaljom Nagiba Mahfuza za književnost.
Priče Jusufa Tadrosa roman je egipatskog književnika Adila Ismata (1959). Glavni

junakromana, Kopt Jusuf Tadros, praktično monološkim pripovedanjem prenosi priče o svomživotnom i umetničkom stasavanju i sazrevanju, o odnosima sa roditeljima i sestrama, o svojimemotivnim iskustvima, o odnosu prema Bogu i crkvi, usput gradeći živopisnu sliku života pogradovima i varošicama egipatske provincije u periodu od šezdesetih pa sve do danas, tokomkoje je Egipat doživeo velike ekonomske i društveno-političke promene propraćenedubokim krizama.
Iako se Ismat preko svog protagoniste, običnog čoveka, ali neobično nadarenog istrastvenog slikara, dotakao društvenih, političkih i verskih događaja tokom perioda od polaveka, kao i atmosfere koja je sve to pratila, ovo je najpre roman o umetnosti, o umetničkomstvaralaštvu i stvaralačkom činu, kao i o odnosu društva prema umetnosti i umetnicima. Kakosâm autor često ističe, ovaj roman je posvećen njegovom sopstvenom umetničkom iskustvu istasavanju, izazovima i mukama koje je lično iskusio.
„Intimno sa istančanim detaljima… Esmat pronicljivo pripoveda neverovatnu priču o borbi i čežnji.“ – Arab News
„Iskreni prikaz pogoršanja situacije egipatskih hrišćana i njihovo otuđenje u sopstvenojzemlji dirljivo je i napisano sa velikom osećajnošću.“ – Žiri za dodelu Medalje Nagiba Mahfuza za književnost

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Arapska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2019; Tvrd povez; latinica; 20x14 cm; 205 str.;