knjizara.com
Preživeti u tekstu

Đorđe Despić (autor)

Preživeti u tekstu
rasprodato

Knjiga Preživeti u tekstu sabira, uz nekoliko izuzetaka, kritičkei esejističke radove o srpskoj prozi koji su objavljivani u periodici u prethodnih desetak godina. U prikazima se kroz intrepretacijske uvide i artikulaciju vrednosnih stavova može pratiti težnja ka zastupanju modernih poetičko-estetičkih načela u književnosti, dok esejistički tekstovi nude susret književno-istorijskih i književno-teorijskih razmatranja u kojim se ponajpre ističe zanimanje za intertekstualnu prirodu književnoumetničkog dela.
Poput ovako sagledane strukture, i naslovna figura ove knjige može se uzeti (barem) u svojoj dvostrukosti. S jedne strane,

ona upućuje na nemir koji podrazumeva svaki književno-kritički napor, upućuje na aksiološku i etičku napetost jer nužno ograničavajućem govoru kritike možda nešto uporno izmiče.
Figura iz naslova, s druge strane, možda svedoči i o ontološki neizvesnoj sudbini samog čitalačkog čina, o potencijalnoj moći književnog teksta da proširi prostor i dejstvo (književne) realnosti. U tom slučaju, ona je i krajnja konsekvenca prihvatanja Bartove tvrdnje: nema života izvanbeskonačnog teksta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 241 str.; 978-86-519-0841-8;