knjizara.com
Prezimena su čuvari našeg jezika

Zagorka Vavić Gros (autor)

Prezimena su čuvari našeg jezika
rasprodato

Mnogi njudi ne znaju šta znači njihovo prezime. Prezimena stičemo rođenjem i prihvatamo ih kao što prihvatamo boju očiju, boju kose, stas, glas. Svaka reč, pa i prezime imaju svoje značenje. Mnogi pojmovi od kojih su nastali prvo nadimci, a potom prezimena su vremenom izgubili svoju upotrebu u dnevnom jeziku, ali su ostali okamenjeni (kao fosili) u našim prezimenima. Mnoga lična imena „izašla su iz mode“, ali se prezimena izvedena od njih i dalje čuju i upotrebljavaju. Može se zaključiti da se jezik menja – jedne reči nestaju, druge ulaze u upotrebu, ali jedina konstanta su naša prezimena.
Nije lako „dešifro

vati“ sva prezimena, i danas im nije lako naći jezičke korene. Neka od njih vode poreklo iz drugih jezika i pretrpela su veliku transformaciju dospevši u naš jezik, neka se baziraju na rečima iz dijalekata…
Ova knjiga ima čisto onomastičko tumačenje, a autorka polazi od toga da svako od nas dobro poznaje istoriju svoga naroda, geografiju svoje domovine i svoj maternji jezik uključujući i poznavanje imena i prezimena.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Onomastika , Etnolingvistika , Prezimena
Ostali naslovi iz oblasti: Etnologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2013; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 159 str.; 978-86-515-0803-8;