knjizara.com
Preumljenje zemlje
futuristički eseji o prirodi

Predrag Slijepčević (autor)

Preumljenje zemlje
1540 din
U korpu

Zbirka eseja „Preumljenje Zemlje“ Predraga Slijepčevića, kroz prizmu savremenih naučnih dostignuća, kroz retrospektivnu analizu istorijskih naučnih misli, ubeđenja i zapažanja ukazuje na to da ljudski um ima dugu evolucionu prethodnicu. Dinamičnost nauke menja i razumevanje sveta, te nas autor u svojoj knjizi na vrlo originalan način upoznaje sa viđenjem avangardnih naučnika, čiji su vidici bili daleko ispred vremena u kome su živeli.
Iz recenzije<

br>Gordane Joksić

Među neobičnim „junacima Slijepčevićeve ulice“ ima mjesta za Aleksandru Elbakijan, osnivačicu „Sci-Hub-a“, platforme za ilegalni pristup znanstvenoj literaturi, Boba Dylana i Zuku Džumhura. Biologija, za Slijepčevića, odjednom vodi u raspravu o demokraciji (pčelinjoj, ali i ljudskoj), a s vremena na vrijeme, čovjek ima osjećaj da ga autor uči iznova abecedi gledanja na svijet i život(odatle vrlo pogođen naslov i novokovanica „preumljenje“, što će u engleskom možda postati „reminding“).
Iz recenzije Amira Muzura

Slijepčevićevo delo je pitko i lako razumljivo. Vertikala sadržaja ponire duboko, do najjednostavnijih ideja izrečenih jezikom laika, ali se penje visoko do originalnih i smelih tvrdnji koje bude pravu vrtoglavicu čak i kod iskusnog intelektualnog planinara. Sa radošću i netremice očekujemo da nas autor u narednim delima vodi dalje u ovom čarobnom svetu nalik na zabavni park, ali istovremeno i toliko ozbiljnom da budi strepnju i nelagodnost, ako ne i osećaj krivice što smo postali loši đaci evolucije, možda u neskromnoj želji da izigravamo Boga.
Iz recenzije Zorana Todorovića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Akademska knjiga; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 189 str.; 978-86-6263-290-6;