knjizara.com
Precizna geodetska merenja
sa 122 tablice i 41 slike

Gligorije Perović (autor)

Precizna geodetska merenja
1870 din
U korpu

Knjiga PRECIZNA GEODETSKA MERENJA, autora prof. dr Gligorija Perovića, predstavlja najnoviji, i do sada najuspešniji pokušaj da se domaća stručna literatura obogati publikacijom koja integralno tretira probleme ocenjivanja grešaka i metrološkog obezbeđenja kako tradicionalnih, tako i savremenih preciznih geodetskih metoda merenja. Reč je o delu koje je rezultat ne samo dugogodišnjeg naučnog, stručnog i pedagoškog angažmana autora na polju analize grešaka i matematičke obrade rezultata merenja, nego i velikog iskustva u pisanju i objavljivanju monograf-skih izdanja.

Autor je

organizovao izloženu materiju u ukupno 13 poglavlja, koji se metodološki i didaktički mogu svrstati u dve celine. Prva se sastoji od 5 uvodnih poglavlja u kojima su detaljno navedene vrste preciznih merenja u geodeziji, objašnjeni postupci definisanja metoda merenja i razrađene metode određivanja standarda merenja. Posebno poglavlje je s punim pravom posvećeno atmosferskoj refrakciji, koja i u uslovima savremene merne tehnike ostaje jedan od najznačajnijih izvora grešaka merenja. Uvodna celina završava se iscrpnim rečnikom najvažnijih metroloških pojmova, sa preciznim objašnjenjima u duhu najboljih inostranih izdanja te vrste. Autor je na taj način obezbedio sve neophodne preduslove za puno razumevanje centralne teme monografije.

Drugu celinu čini 8 tematskih poglavlja u okviru kojih su detaljno obuhvaćene pojedine metode merenja: metoda merenja horizontalnih uglova, elektronsko merenje dužina, geometrijski nivelman, trigonometrijski nivelman, koordinatni sistemi i osnove, satelitska merenja, komponente disperzija GPS merenja, i metode laserskog snimanja – koridora iz letelica i terestričkog laserskog snimanja. Svaku metodu konsistentno prate neophodne definicije, principi merenja, analiza najvažnijih izvora grešaka, njihova klasifikacija, modeli ocene tačnosti i metrološko obezbeđenje, uz znalačko korišćenje modernog jezika matematičke statistike i elemenata teorije kontrole kvaliteta. Autor je, pored toga, celo jedno poglavlje posvetio koncepciji referentnih sistema i osnova, sa kojima je geodetska nauka i praksa, a posebno savremena geodetska metodologija korišćenja veštačkih zemljinih satelita, neraskidivo povezana.
S obzirom na nova naučna saznanja i napredak mernih tehnologija, ovo drugo izdanje dopunjeno je sa dve glave...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Geodezija
Ostali naslovi iz oblasti: Geografija

Izdavač: AGM knjiga; 2017; Broširani povez; latinica; 24 cm; 344 str.; 978-86-86363-74-9;