Praktikum iz organske hemije

Dejan Opsenica (autor)

Praktikum iz organske hemije

849 din

Stara cena: 999 din

U korpu

Prema obimu i sadržaju, ovaj Praktikum predstavlja pomoćni udžbenik za izvođenje eksperimentalnih i teorijskih vežbi iz osnovnih kurseva organske hemije.
Namenjen je studentima koji se tokom studija prvi put sreću sa radom u laboratoriji za organsku hemiju. Sadržaj odgovara vežbama koje su predviđene nastavnim programima na osnovnim akademskim studijama iz predmeta Organska hemija 1 i Organska hemija 2 za studente svih studijskih grupa na Hemijskom fakultetu i srodnim fakultetima.

Poglavlja su podeljena na odeljke u kojima je prikazana struktura određene klase jedinjenja, reakcije za njihovo dobijanje i reakcije kojima jedinjenja podležu.

U eksperimentalnom delu navedeni su detaljni postupci za izvođenje praktičnih vežbi. Čitalac će primetiti da su neke hemijske reakcije opisane na više mesta kod različitih klasa jedinjenja. Takav slučaj je kada se ista reakcija kod jedne klase navodi kao postupak za dobijanje, a kod druge klase kao reakcija kojoj jedinjenja podležu. Da bi se izbeglo ponavljanje teksta prilikom opisa mehanizama i stereohemijskih karakteristika tih reakcija, one su detaljno opisivane samo jednom. Prilikom drugog navođenja, reakcije su prikazane u skraćenom obliku i ilustrovane su novim primerima. Odabrano je da se data reakcija detaljno opiše u delu u kome su prikazane reakcije kojima podleže neka klasa jedinjenja. Zbog toga preporučujemo da čitalac prilikom pripreme svake vežbe pročita i reakcije za dobijanje date klase jedinjenja opisane u nekom drugom poglavlju. Na kraju svakog poglavlja dati su zadaci koji treba da posluže za vežbanje i proveru znanja. Za detaljnije izučavanje oblasti koje su prikazane u Praktikumu i bolju pripremu vežbi, treba pročitati i odgovarajuća poglavlja udžbenika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Organska hemija
Ostali naslovi iz oblasti: Hemija

Izdavač: Data status; 2008; Broširani povez; latinica; 24 cm; 445 str.; 978-86-7478-057-2;