knjizara.com
Povratak u Logos

Igor Mirović (autor)

Povratak u Logos
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Naslovna sintagma ove pesničke knjige pojavljuje se već u njenoj uvodnoj, kompoziciono i semantički istaknutoj pesmi, i to na njenom najvažnijem mestu: na samom kraju, u funkciji poentirajućeg iskaza. Ovakvo pripisivanje ključnog značaja sintagmi „povratak u Logos”, nije ukinulo njenu višeznačnost, nego je, upravo obrnuto, učinilo značenje cele zbirke otvorenijim i složenijim.
Jer, koji smisao grčke reči logos pesnik ima u vidu? Reč, misao, zakon? U nekim kontekstima, logos upućuje na Hrista. Da li je Hristos cilj povratka o kome govori pesma? Ili „povratak u Logos” treba da razumemo upravo sa svom tom višeznačnošću, iz nje?
Slike ravnike ovde su te

ške, tmurne, putene – njihova atmosfera mnogo više liči na onu koju je gradio dioniski Crnjanski, nego apolonski Veljko Petrović. Kada potežemo poređenja te vrste, jedno mora da bude jasno: ravnica ovde nije u prvom redu geografski, nego simbolički, duhovni prostor.
Povratak elementarnom černozemu zato mora biti potpun, a lirska subjektivnost otvorena za krajnji samo-zaborav: „Nestati sa lica i sa naličja / Nestati, nestati”. Izlaz u ništavilo. Da li je moguće i neko drugo rešenje? Za to je potrebno da svet bude shvaćen kao zajednički, u kome se živi sa drugima. Drugačije rečeno, da se iz mita iskorači u istoriju.
Saša Radojčić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 77 str.; 978-86-515-1612-5;