knjizara.com
Povratak Filipa Latinovicza

Miroslav Krleža (autor)

Povratak Filipa Latinovicza
rasprodato

Filip Latinović se posle dvadeset tri godine vratio u zavičaj iz kojeg je otišao kao bludni sin – onaj koji je zalutao i koji treba da pronađe pravi put – kako bi odgovorio na nerazrešena pitanja i tako rekonstruisao detinjstvo, ali i sopstvenu ličnost. Susret sa prošlošću pokrenuće u njemu stare nemire, osvetliće senke nekadašnjih demona i ponovo će ga suočiti sa majkom, koja predstavlja centralnu figuru u njegovom životu i konstiuisanju njegovog unutarnjeg sveta.
Osećanje nedovr

šenosti će s godinama preplaviti sve segmente Filipovog života, i čak će se odraziti na njegov životni poziv – slikarstvo, te će i umetnička kriza biti jedan od povoda za preispitivanje prošlosti i svega što ona podrazumeva. Smestivši u središte romana potragu za identitetom slikara intelektualca, koji za sebe kaže da je bezbožna zapadnjačka uznemirena bluna, nervčik i dekadent, Miroslav Krleža prikazao je junaka svoga doba oslikavši tako i društvenu sliku jednog vremena. Ipak, nemojte se iznenaditi kad u njoj budete prepoznali boje i obrise naše stvarnosti i našeg vremena.

„Poput drugih uticajnih modernističkih dela, i ovo značajno ostvarenje Miroslava Krleže zainteresovanom čitaocu donosi dragocenu mogućnost estetski oblikovanog uvida u značajne, i danas prisutne probleme našeg postojanja kao individualnih i kao socijalnih bića, sa svim kontroverzama i iskušenjima koja ono kao takvo sa sobom nosi.“ Tihomir Brajović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 238 str.; 978-86-10-03792-0;