knjizara.com
Potencijalni kandidat

Erdžan Kesal (autor)

Potencijalni kandidat
704 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Tragikomedija o lekaru, članu jedne od vladajućih partija, koji ima aspiracije da se kandiduje za gradonačelnika. Na tom putu vidimo kako politika poslušnosti odbacuje i ponižava ljude, i kako lokalna vlast koristi čovekovu moralnu koruptivnost. Reč je o tolikoj zbrci da joj je jedini izlaz u – revoluciji.
Kesal je objasnio kako rade točkovi politike u prljavim igrama, trgovini i hipokriziji. Iako barata prilično znanim opštim mestima politikantske truleži, autor preciznim posmatranjem ukazuje na prelomna mesta u kojima skromni lekar biva polako, a odjednom, srozan u političku mrežu. Iz nje je tešk

o iskobeljati se kada preplavi i preobrati čovekova dotadašnja verovanja i vrednosti.
Poistovećivanje sa sadašnjim vremenom i bliskim toposima je neminovno. Lokalna pravila simbolički govore o univerzalnom uništavanju karaktera na primeru junaka ove priče koji, iako vidi kako tone, tome ne može da se odupre.
Spasonosna slamka ovog u suštini mračnog i tužnog putovanja ka propasti jeste Kesalov jednostavni, svakodnevni, ovovremeni, pomalo naivni jezik koji svojom eksplozivnom duhovitošću tursku stvarnost pretače u opštevažeću svetsku sprdnju. Smeh varira od prostodušnog i gorkog do ciničnog i grotesknog. No, od koje god sorte bio, on i ovde pokazuje svoju osnovnu funkciju – da je lekovit.
Kesal je po svom romanu Potencijalni kandidat režirao i istoimeni igrani film (Nasipse Adayiz, tursko-srpska koprodukcija) u kojem ima i glavnu ulogu. Posle premijere na filmskom festivalu u Roterdamu 2020. godine, ?lm je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Istanbulu za najbolju režiju i za montažu i nagrade na festivalu u Adani za najbolji film, scenario i sporednu žensku ulogu, oba održana u 2020. godini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Turska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 184 str.; 978-86-6145-362-5;