knjizara.com
Posle Jasenovca - Lora

Žarko Vasiljević (autor)

Posle Jasenovca - Lora
1237 din
Stara cena: 1375 din
U korpu

Lora, kraj Splita, do početka 1990-ih bila je jugoslovenska ratna luka i baza Jugoslovenske ratne mornarice. Lora je bila i komandno-obrazovni centar, za školovanje budućih oficira, podoficira i vojnika ratne mornarice SFRJ, tako da je u Splitu živelo hiljade vojnih lica poreklom iz čitave Jugoslavije, ali i civilnih, čiji je posao bio vezan za Loru. Nakon sporazuma sa hrvatskim vlastima, JNA se početkom 1992. povukla iz Lore.
Odmah nakon toga nove hrvatske vlasti odlučuju da od Lore naprave vojno-istražni zatvor, odnosno logor. U Loru su dovođeni srpski civili, ranjenici, vojnici JNA, dobrovoljci i ratni zarobljenici. Krivica v

ećine zatočenih bila je što su srpske nacionalnosti.
Lora je bila najveće hrvatsko ratno mučilište, kako su taj logor nazivali hrvatski mediji. Imala je veoma surove i nepodnošljive uslove za život, koji nisu zadovoljavali ni najosnovnije potrebe zatočenika – logoraša. O metodama zlostavljanja i mučenja zatvorenika i logoraša svoju ocenu daće istoričari i hroničari ratnih zbivanja.
Željko Vasiljević u ovoj knjizi prenosi iskaze samih zarobljenika i sažete nalaze ekipe stručnjaka iz Beograda o oblicima i fizičkog i psihičkog zlostavljanja u zatvorima Hrvatske Republike. Tu su i napisi iz štampe i posebno Zbirka članaka i dokumenata Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava iz Beograda i Dalmatinskog komiteta za ljudska prava iz Splita.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jasenovac
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: NNK international; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 303 str.; 978-86-6157-075-9;