knjizara.com
Portreti vizantijskih intelektualaca
tri studije

Margarita Poljakovska (autor)

Portreti vizantijskih intelektualaca
1496 din
Stara cena: 1760 din
U korpu

Između oko pet stotina imena naučnika i pisaca, pesnika, filozofa i umetnika koji su ostali zabeleženi u milenijumskoj istoriji ovog carstva, Poljakovska je odabrala: Nikolu Kavasilasa Aleksija Makremvoltija i Dimitrija Kidona, vizantijske intelektualace XIV veka,. jer je smatrala da ruska stručna javnost najmanje zna o ličnostima koje su obeležile "jesen" vizantijske kulture.
Kr

oz portrete trojice savremenika burnih događaja sredine XIV veka - građanskih ratova, isihastičkog spora koji je potresao kako crkvu, tako i celokupno društvo, opadanja spoljnopolitičkog ugleda i ekonomskog blagostanja Vizantije pred nadiranjem osmanskih osvajača i trgovaca iz italijanskih gradova, autorka je dala preko široke izvorne građe njihove političke i društvene stavove, obrazovanje, ali i privatne strahove i nade svojih " junaka".
Na samom kraju, radi ilustrovanja portreta ove trojice predstavnika intelektualne sredine pozne Vizantije, u prilogu je dato i nekoliko tekstova: Razgovor bogatih i siromašnih Aleksije Makremvolit; Monodija palima u Solunu i Slovo o preziranju smrti / Dimitrija Kidona.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Vizantije , Intelektualci
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Evoluta; 2. izdanje, 2016; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 210 str.; 978-86-85957-78-9;