knjizara.com
Pored mora

Abdulrazak Gurna (autor)

Pored mora
799 din
Stara cena: 999 din
U korpu

„Gurna piše o svojoj temi sa izuzetnom delikatnošću, napetošću i humorom.“ – Booklist

Saleh Omar sleće na aerodrom Getvik. U prtljagu, pored nekoliko odevnih predmeta, nosi samo malu kutiju tamjana. Nekada je bio vlasnik salona nameštaja, bio je muž i otac. Sada je azilant koji traži utočište iz raja, a jedina zaštita mu je sopstvena tišina.

Latif Mahmud je voljno emigrirao. On je pesnik i profesor koji živi tihim životom u Londonu, sam i ogorčen na sopstvenu porodicu i zemlju, u koju se nikada nije vratio.

Raj koji su ob

ojica napustili je Zanzibar, ostrvo usred Indijskog okeana šibano monsunskim vetrovima musima, koji su dovodili trgovce parfemima i začinima na ostrvo sa jedinstvenom istorijom i mešavinom kultura. Kada se Saleh i Latif sretnu u gradiću na engleskoj obali, jedna davnašnja priča počinje da se raspreda – priča preljubi i prevari, o raseljavanju, ljubavi i izdaji i, iznad svega, o posedništvu. U priči koja se raspliće upoznaćemo zemlju koja je buknula usled postkolonijalne nezavisnosti, teturajući se u pokušajima da nađe nekakvu stabilnost dok uvlači čitavo stanovništvo u kovitlac nove istorije.

„Oštroumno i precizno istraživanje tiranske vlasti, porodičnih osveta i izbeglištva.“ – Publishers Weekly

„Impresivna knjiga koja inteligentno i s empatijom odgovara na važna pitanja.“ – Kirkus Review

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Svetska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čarobna knjiga; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 302 str.; 978-86-300-0183-3;