knjizara.com
Položaj i perspektiva ustavnog sudstva
Republika Srbija, Ustavni sud 1963-2013

Agneš Kartag Odri (autor)

Položaj i perspektiva ustavnog sudstva
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Poluvekovna tradicija postojanja Ustavni sud Republike Srbije svrstava u red najstarijih evropskih ustavnih sudova. Njegova misija „čuvara Ustava“ otpočela je, sada već davne 1963. godine, kontrolom ustavnosti i zakonitosti opštih pravnih akata u Republici Srbiji, a od donošenja Ustava Republike Srbije 2006. proširena je i na individualnu zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sloboda. Pola veka

ustavnog sudstva predstavlja ne samo značajan jubilej za Ustavni sud, već i potvrdu trajnog opredeljenja Republike Srbije da ustavnosudskom kontrolom vlasti, a posebno proširivanjem nadležnosti Ustavnog suda, obezbedi delotvorno ostvarivanje načela vladavine prava, kao jednog od vrhunskih principa svakog demokratskog društva.

Ustavni sud je 50 godina svog postojanja u 2013. obeležio nizom manifestacija. Najznačajnija među njima bila je Međunarodna konferencija na temu „POLOŽAJ I PERSPEKTIVE USTAVNOG SUDSTVA“, koja je od 16. do 18. oktobra 2013. održana u Beogradu, u Domu Narodne skupštine, uz podršku Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), Venecijanske komisije, Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Zbornik radova sa Međunarodne konferencije „Položaj i perspektive ustavnog sudstva“ koji je pred vama sadrži radove i izlaganja učesnika ovog skupa. Iskustva predstavljena na Konferenciji rezultirala su zajedničkom ocenom da se ustavni sudovi danas susreću sa istovetnim ili bitno sličnim izazovima što nameće potrebu daljeg razvijanja međusobnog ustavnosudskog dijaloga koji bi vodio izgradnji zajedničke evropske ustavnopravne svesti, uz svo uvažavanje različitosti i osobenosti nacionalnih ustavnih sudova. Stoga Zbornik ima za cilj ne samo da ostane trajna uspomena na obeležavanje 50 godina ustavnog sudstva u Srbiji, već i da svima kojima ustavno pravo „leži na srcu“ upotpuni saznanja o izazovima sa kojima se susreće savremeno ustavno sudstvo.

(Vesna Ilić Prelić, predsednik Ustavnog suda Republike Srbije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ustavno pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 473 str.; 978-86-519-1887-5;