knjizara.com
Političke ideje Mlade Bosne

Miloš Vojinović (autor)

Političke ideje Mlade Bosne
855 din
Stara cena: 950 din
U korpu

Dva pucnja Gavrila Principa kao da i danas odzvanjaju Balkanom. Mlada Bosna predstavlja jednu od onih istorijskih tema koje ne prestaju da privlače pažnju čitalaca. Tako je i danas, sto deset godina nakon Sarajevskog atentata. Ovaj događaj, koji je sudbonosno uticao na tok 20. veka, zaslužuje da mu se iznova vraćamo.
Knjiga Miloša Vojinovića „Političke ideje Mlade Bosne“ pokušava da objasni ko je bio Gavrilo Princip i ko su bili njegovi mladi saborci. Vojinović predstavlja Mladu Bosnu kao „novu generaciju“, kao grupu stasalu u krizno vreme u feudalnoj i autoritarnoj Habzburškoj Bosni i Hercegovini.
Poseban akcenat je stavljen na siromaštvo i uslove života. Tokom suđenja Princip

kao da se trudio da kaže što manje reči ali je na jednom mestu sažeo svoju motivaciju: „Narod trpi što je potpuno osirotio, što ga smatraju stokom (...) ja sam seoski sin, znam kako je na selu i zato sam hteo da se osvetim i nije mi žao“.
Na osnovu raznorodnih istorijskih izvora, autor uspešno rekonstruiše emotivni svet ovih mladih revolucionara, identifikuje one stvari koje su želeli da promene i da unište, ali i svet njihovih heroja, kojima su se divili i čija su dela pokušavali da ponove.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sarajevski atentat 1914
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Vukotić media; 2024; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 304 str.; 978-86-81510-71-1;