knjizara.com
Poetika čistog daha

Valentina Hamović (autor)

Poetika čistog daha
1683 din
Stara cena: 1870 din
U korpu

Knjiga Valentine Hamović usredsređuje se na koncept naivne poezije Milovana Danojlića koji u njegovom književnom sistemu ima dalekosežan poetički odjek. Teorijska postavka koncepta naivne pesme obrazlaže se kroz Danojlićev precizan opis prirode i funkcije književnosti za decu. Upravo u pomenutom teorijskom diskursu ovoga koncepta, koji počinje raspravama i esejima s kraja pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka, prvi put se nazire ono što se može nazvati differentia specifica književnosti za decu u okvirima srpske književnosti. Autorka se bavi

terminološkim osobenostima pojma naivna pesma, sagledanog u književnoistorijskoj i teorijskoj optici, potom se usmerava na istraživanje veza između Danojlićevog teorijskog obrasca poezije za decu i same poezije, kroz pregled njegovih zbirki dečje poezije. U razmatranje se uvodi i Danojlićeva proza o detinjstvu, po određenim osobinama uključena u područje naivne književnosti, u granicama koje je postavio sam autor.
Valentina Hamović zaključuje istraživanje baveći se slikom detinjstva u Danojlićevoj poeziji i prozi budući da se fenomen detinjstva i odrastanja pokazuje kao ključno vezivno tkivo ova dva književna korpusa.
Radivoje Mikić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2018; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 279 str.; 978-86-519-2197-4;