knjizara.com
Podaci za istoriju Srpske crkve i naroda
iz putničkih zapisnika

Ivan Stepanovič Jastrebov (autor)

Podaci za istoriju Srpske crkve i naroda
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine, i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči.
Knjigu pod nazivom Podatci za istoriju srpske crkve iz putničkih zapisnika I. S. Jastrebova, objavio je sam autor pre vek i po u Beogradu, 1879. godine. U njoj su sabrani prilozi koje je Jastrebov objavio u časopisu Glasnik Srpskog učenog društva, 1875–1880. godine. Knjigu dopunju

jemo sa četiri nakanadno objavljena priloga, odnosno dodatnih 75 strana. Odlučili smo se za fototipsko izdanje, što nam je omogućio identičan slog i prelom prvog izdanja knjige i priloga koje su nakanadno objavljeni. Opredelili da dopunimo naslov knjige – Podaci za istoriju srpske crkve i naroda. Ne sporimo ovim da se istorija srpskog naroda i crkve poklapa i prožima, međutim Jastrebov u ovim radovima donosi podatke ne samo iz crkvene već i iz društvene, političke i ekonomske istorije, dok poslednji prilog predstavlja preteču antropogeografskih istraživanja.
Ovom knjigom, uz prevode njegovih dela Stara Srbija i Albanija i Običaji i pesme turskih Srba u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru koje smo objavili zaokružujemo delo ovog izuzetnog diplomate i naučnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 23 cm; 320 str.; 978-86-519-2522-4;