Pobednik je sam

Paulo Koeljo (autor)

Pobednik je sam

najavljeno

Smeštajući radnju u zavodljivi svet mode i filma, Paulo Koeljo tematizuje moć pojedinca i način na koji uspeh manipuliše ljudskim snovima da bi ih na kraju uništio.
Vešto preplićući različite likove i njihove međusobno povezane priče, autor nam u svom dvanaestom romanu dočarava uzbudljivu sliku sveta prezasićenog glamurom i raskalašnošću, i ukazuje nam na kobne posledice naše opednutosti slavom.

Paulo Koeljo o svom romanu Pobednik je sam

Kao što znate, jedna od čestih tema u mojim knjigama jeste značaj cene koju treba platiti za naše snove. Ali u kojoj meri se može manipulisati tim snovima?

Tokom poslednjih decenija živeli smo u kulturi koja privileguje slavu, novac, moć – i mnogi ljudi su bili skloni da poveruju da su to istinske vrednosti koje valja slediti.
Svi moramo biti «dobitnici». Ali pod tim se ne podrazumeva da konačno dobijemo ono što nam je u životu najvažnije. Ne podrazumeva se da je sreća najdivniji dar koji nam sudbina može pružiti, ovde i sada, ukoliko radimo ono što nas ispunjava. Od nas se očekuje da budemo dobitnici u materijalnom smislu: slava, uticaj, fotografije u najprestižnijim časopisima; očekuje se da se ponašamo kao gospodari sveta.
Da, vi morate dostići cilj koji vam nameće društvo – ali, da li ćete biti zadovoljni? Da li ćete biti usamljeni? Hoćete li biti u miru sa sobom? Ovaj posesivni ciklus se nikada ne završava. Jer u momentu kada mislite da ste dostigli svoj cilj, iskrsava druga želja koja traži da bude zadovoljena.
Ubrzo pošto sam napisao knjigu Pobednik je sam, svetsko finansijsko tržište se urušilo. Da li će nas to ponovo vratiti stvarnim vrednostima? Odista ne znam. Ono što znam jeste da više ne smemo dopustiti da se manipuliše našim snovima, kao što se dešava pojedinim junacima u mojoj knjizi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 21 cm; 413 str.; 978-86-521-2641-5;