knjizara.com
Ples sa vodom

Ta-Nehasi Kouts (autor)

Ples sa vodom
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Mladi Hajram Voker rođen je u ropstvu, na plantaži duvana. Sin belog gospodara i majke crnkinje, dečak poseduje neobičan dar: neverovatno fotografsko pamćenje. Međutim, kada dečak napuni devet godina, otac odlučuje da proda njegovu majku i, uprkos fantastičnom daru da zapamti i najmanju sitnicu, Hajram će izgubiti svako sećanje na nju. Zauzvrat, dečak dobija neobičnu moć koja će mu, godinama kasnije, spasiti život iz nabujale reke. Susret sa smrću rađa u Hajramu jednu želju: da pobegne sa plantaže duvana, jedinog doma koji ima. Tako počinje veliko

putovanje od surovog Juga, kroz podzemne ratove robova i robovlasnika, preko plantaža Virdžinije, sve do gerilskih jedinica skrivenih u divljini i utopijskih pokreta na Severu.
Začinjen magičnim realizmom, Ples sa vodom uzbudljiv je istorijski roman jednog od najaktuelnijih savremenih američkih pisaca Ta-Nehasija Koutsa, nezvaničnog ideologa borbe pokreta „Black Lives Matters” u kome se još dublje tematizuje borba afroamerikanaca za jednakost u savremenom američkom društvu.
Debitantski roman dobitnika američke Nacionalne književne nagrade, priča je o gubitku, magičnom daru i borbi za oslobađanje od ropstva.
Bestseler Njujork tajmsa • Preporuka Oprinog književnog kluba

Najbolja knjiga 2019. po izboru časopisa: Tajm, Veniti fer, Vašington post, Čikago tribjun, Roling stoun, Eskvajer...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 409 str.; 978-86-6457-316-0;