knjizara.com
Plava kao ponoć

Simone van der Vluht (autor)

Plava kao ponoć
1099 din
U korpu

Godina je 1654, zlatno doba Holandije. Brodovi donose egzotična blaga sa Dalekog istoka, a Spinozine ideje i Vermerova i Rembrantova umetnost cvetaju zajedno sa lalama na poljima holandskih sela. I baš tamo, na jednoj farmi, Katrin je rođena i odrasla u siromaštvu.
Nakon što je iznenada ostala udovica, zna da je došlo vreme da se sama suoči sa svetom oko sebe: da potraži sreću u gradu, možda se i zaljubi i, što da ne, ostvari svoj najveći san – da oslikava grnčariju. Zbog toga kreće na putovanje u veliki Amsterdam, središte umetničkog sveta. Počinje da radi kao domaćica u kući uspešne trgovačke porodice Van Nulant. Opčinjena je novim okr

uženjem u užurbanoj metropoli na vrhuncu moći i koristi priliku da sedi na skupim časovima slikanja koje gospođa Van Nulant uzima od lokalnog slikara, Rembrantovog učenika. Kada Katrin uzme kist da dovrši neke od radova svoje poslodavke, on shvata da sluškinja poseduje originalni talenat i ohrabruje je da nastavi.
Ali njena novostečena sreća neće dugo potrajati. Prošlost vreba iz prikrajka, i Katrin otkriva da tajne mogu da budu vrlo opasne. Prinuđena je da pobegne iz grada i stvori novi život u Delftu, gde pronalazi posao u jednoj grnčarskoj radnji. Boreći se da preživi, suočava se sa nemogućom dilemom: da li da sledi svoje srce ili razum?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 270 str.; 978-86-10-03821-7;