knjizara.com
Pesme i pripovetke

Dejan Medaković (autor)

Pesme i pripovetke
4200 din
U korpu

Dejan Medaković je bio hodočasnik srpskih svetilišta koji je posebno mario, rečima Draška Ređepa, za ”srpski sever”, za Podunavlje i putopise srpskih seoba. Srpski sever je za Medakovića lirska snaga Dunava, rajske reke ”jedinstva Evrope”, repozitorij fruškogorskih manastira, umetnička sugestija teške i tamne istorijske sudbine grofaĐorđa Brankovića, povest označena seobama i migracijama koje dopiru do našeg doba, kao izraz nevidljivog prokletstva današnjice i nedeljivog totaliteta vremena.

Poezija Dejana Medakovića ujedinjuje pismo istoričara umetnosti sa filozofijom eruditnog evropskog pesnika koji razmišlja u raskošnim baroknim slikama.



Dejan Medak

ović spada među realističke i izrazito eruditivne pripovedače koji su skloni estetizaciji, fikcionalizaciji, semantizaciji i univerzalizaciji ličnih iskustava i doživljaja. U njegovom opusu katkada se prepoznaju samo obrisi, a veoma frekventno i eksplicitna autobiografska naslojavanja. Hronotopičnost svojstvena je i krugu priča koje tematizuju reminiscencije iz njegovih ”ranih jada”, detinjstva i dečaštva, provedenih u Zagrebu i u Dalmaciji.

Ipak, kako je svojevremeno primetio Draško Ređep, ”nedovoljno čitane”, ali veoma karakteristične i upečatljive priče Dejana Medakovića, koje se sada objavljuju sabrane među koricama jedne knjige, predstavljaju izuzetno važnu komponentu njegovog ukupnog korpusa, ali i uopšte lep i poetički prepoznatljiv doprinos srpskom proznom stvaralaštvu.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 605 str.; 978-86-515-2064-1;