knjizara.com
Pas belac

Romen Gari (autor)

Pas belac
1100 din
U korpu

Pisana pre više od pola veka, ova knjiga, na granici između romana, autobiografije i basne, čita sekao da je napisana juče.
Pred čitaocima je, nakon Obećanja u zoru, prevod još jednog autobiografskog romana francuskog pisca Romena Garija, inspirisan životom u Americi sa suprugom Džin Siberg. Autor ovoga puta pripoveda o rasizmu, promišljajući istovremeno o „izlečivosti“ mržnje, sve kroz priču o psu dresiranom da napada pripadnike samo jedne rase.
Radnja je smeštena u proleće 1968, kada se u SAD, nakon ubistva Martina Lutera Kinga, razbuktavaju rasni nemiri, dok u Evropi demonstriraju studenti, a na Dalekom istoku bukti Vijetnamski rat.
Borci za građans

ka prava, kako umereni tako i oni radikalni, kao i holivudski milje, koji pomažući crncima pokušava da pomogne sebi, sagledani su iz različitih uglova. Počesto uz dozu humora, koji je, uz humanizam, svojstven Garijevom stvaralaštvu.
Među glasnim likovima nalaze se autor i njegova supruga, glumica i aktivistkinja Džin Siberg, dok zapažene epizode imaju, između ostalih, Marlon Brando i Robert Kenedi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 234 str.; 978-86-519-2587-3;