Oliver Injac

Oliver Injac

Oliver Injac je rođen 1969. godine u Boru, od oca Boška i majke Mirjane.

Budući da potiče iz inženjerske porodice (u čijoj su biblioteci, doduše, dominirali istoriografski naslovi), bio je u značajnoj meri predodređen da studira tehniku, ali je nakon jednog čitanja udžbenika prof. dr Obrada Stanojevića Rimsko pravo i prisustvovanja na nekoliko predavanja na tu temu u amfiteatru V žute kuće, osetio duh i moć drevnog Rima, pravničku genijalnost Rimljana i uzvišenost njihovih, skoro tri hiljade godina starih principa pravde i prava, čvrsto odlučivši da dobije zvanje diplomiranog pravnika (što je nekoliko godina kasnije, sa prosečnom ocenom studija 8,63, položenim pravosudnim ispitom i upisanim poslediplomskim studijama, i ostvario).

Pripadnik je besedničkog talasa koji zapljuskuje beogradski Pravni fakultet i širu srpsku kulturnu i akademsku javnost `90. godina XX veka.

Tako, na II, obnovljenom takmičenju u besedništvu na tom fakultetu 5. maja 1994. godine svojom parodijom na besedništvo Ja, Rade Vampir osvaja ravnopravno prvo mesto u disciplini slobodne teme i nagradu advokatske komore Srbije. Na istom takmičenju naredne godine za autorsku besedu Diplomatska metoda korak po korak dobija specijalnu nagradu žirija "za višestruko učešće na takmičenju u besedništvu i za veliki doprinos Fakultetu u ostvarivanju njegovih obrazovnih i naučnih dostignuća". Član je žirija na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu u Nišu 1999. i 2005. godine. Godine 2005. je jedan od darodavaca svih takmičara na ovom nadmetanju na beogradskom Pravnom fakultetu, a nekoliko godina ranije isto i na Pravnom fakultetu u Nišu, kada je bio poklonodavac i studentu sa najlepšom besedom na duhovne teme. Zapažene nastupe ima i na Festivalu besedništva Sirmium lux verbi - svetlost reči u Sremskoj Mitrovici 1994, 1995. i 2001. godine. Na ovom festivalu je 2001. član Besedničkog sudskog veća. Iste godine je demonstrator pri Maloj školi retorike u okviru Raških duhovnih svečanosti. Sopstvenim monodramskim performansom Besede kroz vekove nastupa u Soko Banji i Leskovcu kao i u Ahenu i Sindelfingenu kraj Štutgarta (Nemačka) a u Parizu drži, pred predstavnicima našeg diplomatsko-konzularnog kora, kulturno-obrazovnog života i poslovnog sveta kao i brojnim prisutnim građanima Svetosavsku besedu. Svojim shvatanjem retorike privlači pažnju domaće i inostrane štampe, RTV-stanica i drugih elektronskih medija.

Pored retorike bavi se pravom, poezijom, publicistikom i novinarstvom. Sarađivao je, između ostalih,sa Politikom (feljton Velike advokatske odbrane u 42 nastavka), Braničem, Studentom, Našom borbom (video izdanje na NTV Studio B) i Književnim novinama iz Beograda, magazinom Justicija iz Podgorice (kao urednik rubrike Sudsko besedništvo), zatim sa TV5 (kao autor serije Besede), NTV (serija Retorika) i Narodnim novinama iz Niša (kao glavni i odgovorni urednik posebnih izdanja gde je objavio feljton Iz istorije sudskog besedništva), časopisom za književnost, umetnost, nauku i kulturu Raška i frankfurstskim Vestima (u oblastima feljtonistike i marketinga).

Knjiga U carstvu blage reči - duhovno besedništvo kroz vekove (izbor najlepših duhovnih beseda) - četiri izdanja (Gradina, Niš 1998. i Prosveta, Niš 2000, 2001. i 2002), predstavljena je u 25 gradova Srbije, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Francuske.

Prvo izdanje Velikih advokatskih odbrana proglašeno je 2004. za Knjigu godine Službenog lista Srbije i Crne Gore, a predstavljeno je, zajedno sa istoimenim audio kompakt-diskom, u Nišu, Beogradu, Boru, Banjaluci, Herceg Novom, Leskovcu, Budvi, Kotoru, Bijeljini, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu...

oinjac@medianis.net

autor Oliver Injac

1 naslova [prikazano 1-1]

Advokatska čitanka

Oliver Injac, Miroslav Stanković

Štampar Makarije, 2013, ISBN: 978-86-6311-043-4, ćirilica
Autori su u ovoj knjizi objedinili bogatu advokatsku i publicističku praksu i sačinili praktičan priručnik koristan prije svega advokatima. Naravno, ...

U korpu

1731 din

Stara cena:2037 din

Ušteda:306 din (15%)