knjizara.com
Ogledi o poeziji

Leon Kojen (autor)

Ogledi o poeziji
733 din
Stara cena: 815 din
U korpu

Ogledi sabrani u ovoj knjizi raznovrsni su po tematici, ali iza svih stoji nekoliko opštih ideja o poeziji. Bar dve od njih možda je korisno pomenuti na samom početku knjige, jer bacaju određeno svetlo na ono što sam želeo da postignem pišući ove radove.
Ogledi u ovoj knjizi većinom su nastali kao pogovori ili propratne studije za izbore pesnika koje sam priredio u biblioteci poezije „Arahna”.1 Odlučivši se da ih objavim zajedno, preradio sam ih svuda gde mi je to izgledalo neophodno. Tekstove o Mat

iću i Hristiću znatno sam proširio u odnosu na prvobitne verzije; studije o Tinu Ujeviću i prevođenju Bodlera ponegde sam doterao i prilagodio formatu knjige; a rad „Metar i tradicija”, koji je objavljen pre gotovo petnaest godina u zborniku Milosav Tešić pesnik,2 dopunio sam kratkim osvrtom na Tešićevu versifikaciju od 1998. do danas. Sabrani na jednom mestu i sadržinski zaokruženi, nadam se da ovi ogledi svedoče o uverljivosti dveju ideja od kojih sam pošao, a samim tim i o ispravnosti shvatanja poezije koje se na njih oslanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost (studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Čigoja; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 233 str.; 978-86-7558-888-7;