knjizara.com
Od istorizma do postmodernizma
izabrani istoriografski ogledi

Georg G. Igers (autor)

Od istorizma do postmodernizma
1800 din
U korpu

Već nekoliko decenija unazad knjige Georga G. Iggersa imaju veliki značaj u oblasti istorije istoriografije i stekle su globalno priznanje unutar savremene „ekumene istoričara“. U knjizi Od istorizma do postmodernizma. Izabra

ni istoriografski ogledi, koju je priredio Michael Antolović, Iggers raspravlja o sledećim pitanjima: o istoriji i društvenom delovanju izvan nacionalnih i kontinentalnih granica; o racionalnosti i istoriji; o ulozi profesionalne istorijske nauke u stvaranju i izobličavanju sećanja; o upotrebi i zloupotrebi istorije i odgovornosti istoričara; o nacionalizmu i istoriografiji; o istoričarima izbeglicama iz nacističke Nemačke i političkim stavovima prema demokratiji; o hermeneutičkom istorizmu, naučnom pozitivizmu i marksizmu u XX veku; o značaju marksizma za istorijsku nauku danas kao i o marksističkoj tradiciji pisanja istorije na Zapadu.
Priređivač knjige Michael Antolović odlučio se da odabere radove koji će naglasiti aktuelnost Iggersovog mišl?enja i otkriti nam njegov doprinos novijim teorijskim diskusijama, koje nisu ograničene samo na istorijsku nauku, već zahvataju i probleme filozofije i društvene teorije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija kao nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Akademska knjiga; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 282 str.; 978-86-6263-241-8;