knjizara.com
Od Tekije do Tekije, preko Rusije i Sibirije

Dragan Nikolić (autor)

Od Tekije do Tekije, preko Rusije i Sibirije
900 din
U korpu

Istintii događaji izvanredno napisani u formi romana!
Vođen tragom tri fotografije, Dragan Nikolić putuje u prošlost za svojom porodicom i otkriva neverovatne priče i događaje koji su se zaista desili a porodica većinu njih nije znala.
Kad je opasnost od Austrougara i Bugara 1915. zapretila Tekiji stanovnici ovog malog mesta krenuli su preko Dunava u zbeg. Turn Severin u Rumuniji bio je tada zbirno mesto za ugrožene iz Sipa, Kladušnice, Kladova, Petrovog sela i drugih mesta te se tu obreo i pradeda Konstantin Kosta Nikolić sa decom, starcima i žena iz Tekije. No, neprijatelj je napredovao i morali su dalje. Pomoć cars

ke Rusije, koju su uživali, ubrzo je prestala jer je carevina ubrzo i sama bila ugrožena prvo ofanzivom Nemaca, a potom i Oktobarskom revolucijom, te moraju dalje, na istok. Dolaze u Elisavetgrad, potom nastavljaju do Samare, dalje kroz Sibiriju do kineskog grada Harbina gde su stigli u jesen 1918, a pred novu 1919. godinu obreli su se u Vladivostoku gde su ostali godinu dana da bi povratak u domovinu otpočeo tek u proleće 1920. godine Ali i to je bilo pravo putešestvije: preko Japana, pa Singapura u Indijski okean, a zatim preko Adena i Sueca do Dubrovnika, u novu državu. U Tekiju su stigli septembra 1920. godine.
Na ovom dugom i krvavom izbegličkom putu, na koji je iz Odese krenulo oko osam stotina izbeglica, ostali su brojni grobovi i duž transibirske magistrale kao i brojne za sva vremena neispričane i zaboravljene priče.
Ova knjiga je jedna od onih sa verodostojnim opisom brojnih neverovatnih događaja! – Zoran Kolundžija

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 475 str.; 978-86-515-1454-1;