knjizara.com
Oblak cvetova
izabrane haiku pesme

Macuo Bašo (autor)

Oblak cvetova
770 din
U korpu

Pred čitoacem je zbirka izabranih haiku pesama japanskog pesnika Macuo Bašoa (1644–1694). U njoj je osamdeset i jedna pesma velikog majstora, koje je Hiroši Jamasaki Vukelić svrstao u četiri godišnja doba, s Novom godinom kao posebnim delom, onako kako se to obično radi u Japanu prilikom sastavljanja zbirke haiku pesama. On je izabrao i preveo s japanskog po dvadeset pesama za proleće, leto, jesen i zimu i jednu za Novu godinu. U okviru svakog godišnjeg doba, pesme je poređao hronološki, kako bi mogao da se prati razvoj Bašoovog stvaralaštva.
Knjiga Obl

ak cvetova, dragocena je ne samo zbog izvrsnih prevoda, već i zbog komentara koje je Hiroši Jamasaki Vukelić, kao veliki znalac, sastavio za svaku pesmu.
Naslov zbirke prvi je stih pesme koju je Bašo napisao 1687, u svojoj kolibi u predgrađu japanske prestonice, odakle je pogledom mogao da obuhvati veličanstven krov budističkog hrama u Asakusi. Ueno je još jedno mesto čuveno po trešnji i budističkom hramu, zadužbini šogunata. Efektno su korišćena dva toponima, imena svakom Japancu dobro poznatih svetilišta i izletišta.

Oblak cvetova.
Zvoni li u Uenu,
il’ Asakusi? (1687)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Haiku
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Tanesi; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 119 str.; 978-86-80430-02-7;