knjizara.com
Običan svet

Jao Lu (autor)

Običan svet
1028 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

Kada je 1991. godine roman poznatog kineskog prozaiste Lu Jaoa Običan svet dobio prestižnu književnu nagradu Mao Dun, u obrazloženju je rečeno da je ova knjiga sjajni biser u kruni ovoga priznanja.
Tri pripovedna toka romana prate dešavanja u periodu od 1975. godine i kraja Kulturne revolucije u provinciji Šansi, do 1985, tačnije početka reformskog perioda i politike otvaranja Kine, koje je započeo tadašnji kineski lider Deng Sjaoping. Likovi u ovome romanu pripadaju širokom socioekonomskom spektru, preplićući se sudbinski na različite načine.
Na jednom kr

aju romana nalaze se protagonisti, obični ljudi, koji pripadaju nerazvijenoj unutrašnjosti Kine, koja prolazi kroz epohalne promene u načinu života, dok na drugom kraju društvenog spektra delo prati sudbine visokokotiranih rukovodilaca, koji direktno učestvuju u društvenim promenama i rukovode njima, i prolaze kroz raznovrsne lične i opšte drame.
Čitalac ima priliku da se susretne sa jednom od najupečatljivijih i umetnički najboljih literarnih panorama novije kineske istorije, koja uspešno spaja različite poglede na korenite reforme kineskog društva i brojne izazove koje su one sa sobom donele, pokazujući kako je unutrašnji, lični pogled na epohu uvek znatno suptilniji i značenjski bogatiji od hladnih istoriografskih činjenica.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Albatros plus; 2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 470 str.; 978-86-6081-269-0;