knjizara.com
OUN i razbijanje Jugoslavije 1991-1995

Milivoje Ivanišević (autor)

OUN i razbijanje Jugoslavije 1991-1995
500 din
U korpu

Zbornik rezolucija Saveta bezbednosti OUN donetih tokom razbijanja Jugoslavije i oružanih sukoba 1991–1995. godine.
Uloga OUN, a posebno njenih najznačajnijih organa Generalne skupštine i Saveta bezbednosti u nestanku prve i poslednje zajedničke države Slovena bila je velika i obimna. Od jeseni 1991. do sredine 2000. godine Savet bezbednosti je usvojio ukupno 97 rezolucija u vezi sa trajanjem oružanih sukoba na njenom tlu. Tolikim brojem rezolucija Saveta bezbednosti nije dotle bila „počašćena“ nijedna država izuzev, možda, Izraela od njegovog nastanka do sada.
Zbog čega je jugoslovenskoj krizi bilo posvećeno toliko mnogo vremena?
Rezolucije su s

vojevrstan podsetnik inkvizitorskog ponašanja i zločina OUN prema srpskom narodu u deceniji razbijanja Jugoslavije i podsticanja separatističkih pokreta, kad su OUN bile instrument politike SAD i Zapada.
Setimo se, prvo zločin, zabrana dostave kiseionika i gušenje banjalučkih tek rođenih beba u inkubatoru, učinjen je neposredno od strane SB i humanitarnih institucija OUN.
Potom su se godinama ređale sankcije, zabrane, izolacije, blokade… čak i nabavka životnih namirnica, lekova… pa sve do bombardovanja, razaranja i ubistava civilnog stanovništva u…

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Raspad Jugoslavije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 298 str.; 978-86-515-1489-3;