knjizara.com
O roditeljima i deci

Emil Hakl (autor)

O roditeljima i deci
rasprodato

Roman O roditeljima i deci izrasta iz ideje o Pragu kao pozornici sačinjenoj od lavirinta ulica, parkova i kafana u kojima će otac i sin provesti jedan avgustovski dan. S ironijom i puno duha, Hakl vodi svoje junake od paba do paba, puštajući ih da naširoko raspredaju o svojim životima: o prošlosti, porodičnoj istoriji, ženama, starenju, gubicima i propuštenim prilikama.

Hakl u ovom romanu vešto pokazuje na koji se sve način svetska istorija upliće u ličnu istoriju malog čoveka. Uvodeći očeva

sećanja na detinjstvo provedeno u Jugoslaviji, autor s puno humora oslikava, između ostalog, i mentalitet Jugoslovena, njihovu privatnu istoriju, svakodnevne navike, ali i političke podele. Urnebesni komentari ostarelog cinika o ćevapima, ćulbastiji, žganjcima, Titu i zagrebačkim kafanama, natopljeni alkoholom i začinjeni Šekspirovim stihovima, predstavljaju zanimljiv portret jednog iščezlog sveta iz vizure stranca, koja bi našem čitaocu mogla biti veoma zanimljiva i intrigantna.

Između dinamičnih, tečnih, naizgled jednostavnih dijaloga i melanholičnih sinovljevih unutrašnjih monologa otkrivamo ponor otuđenosti koji leži između dvojice junaka. Može li se on prevazići celodnevnim ispijanjem krigli i raspravama o ženama i dnevnopolitičkim temama? Ili je radi bliskosti potrebno iskoračiti iz cirkusa svakodnevice i suočiti se sa svojim životnim promašajima?

Po knjizi O roditeljima i deci 2008. Vladimir Mihalek snimio je film, a Hakl je učestvovao u projektu kao koscenarista.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 121 str.; 978-86-6457-003-9;