knjizara.com
O duši i telu
o odnosima duhovnog i telesnog

Aleksandar Damjanović (autor)

O duši i telu
990 din
U korpu

Psihijatar Aleksandar Damjanović podseća da su se tokom poslednjih decenija očitovale različite tendencije među naučnicima i istoričarima nauke povodom pitanja da li istorijom ideja neke naučne discipline treba da se bave istoričari, filozofi ili specijalisti te discipline. Pritom, on sam smatra „da je nemoguće korektno proučavati puteve medicine ili biologije ukoliko i sami niste lekar ili biolog, ali da je, s druge strane, da bi se to učinilo, neophodno imati dovoljno istorijskih i filozofskih osnova u svojim proučavanjima“. U skladu sa ovak

vim odgovorom je i karakter problemskog prikazivanja istorije ideja, filozofskih i naučnih pre svega, u ovom Damjanovićevom obimnom tekstu.
Autor napominje da se rasprave o pitanju šta u čoveku stvara i čuva njegov identitet vode među filozofima i poslednjih dvadeset godina, posebno od objavljivanja Rajlove knjige „The Concept of the Mind”. To je nastavak stare raspre između spiritualista i materijalista povodom pitanja da li je u osnovi identiteta ličnosti svest ili telo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Duša , Čovečje telo , Psihijatrija
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2012; Broširani povez; latinica; 23 cm; 382 str.; 978-86-519-1305-4;