knjizara.com
Nove ljubavi
679 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Prvi romani u istoriji naše književnosti koji se bave temom ženske preljube.
U tekstovima ranijih epoha, žena je uglavnom bila ona koja je prevarena i koja zbog prevare pati a ne ona koja vara. Književnice međuratne epohe prepoznale su potencijal ove teme i pomoću nje prvi put progovorile o ženi na posve drugačiji način: o ženi koja je aktivna, a ne pasivna. Takođe, progovorile su o braku, bračnim ulogama i dužnostima, majčinstvu i očinstvu, kao i o ženskom odnosu prema seksu. Plava gospođa (1

924) je prvi roman štampan u formi knjige koji tematizuje žensku preljubu i zahvaljujući tome progovara o pomenutim problemima kao što su ženska seksualnost i uzoran građanski brak. Nakon ovog romana tek je u Jednom dopisivanju (1932) Julka Hlapec Đorđević iznova obradila ovu temu.
Iako glavne junakinje ovih romana, Zora i Marija, stoje na različitim krajevima kada je o osvojenim slobodama i razumevanju ženskih identiteta reč, između njih postoji niz sličnosti. Glavna paralela tiče se prirode njihovih brakova. Obe junakinje žive u „lepim bračnim kavezima“, u zajednicama u kojima nisu zadovoljne partnerskim odnosima. Nezadovoljstvo i nedovoljna lična ostvarenost, emotivna i intelektualna neispunjenost, glavna su motivacija za upuštanje u vanbračne afere.
Plava gospođa i Jedno dopisivanje donose nam jednu drugačiju, novu, žensku sliku sveta međuratne srpske književnosti. Zahvaljujući njima moguće je rekonstruisati elemente ženskih privatnih istorija kao i bolje razumeti prošlost i način na koji su žene živele, mislile i pisale.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljubavni
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 978-86-521-3131-0;