knjizara.com
Nikol Kraus
Nikol Kraus

Nikol Kraus (Nicole Krauss) je rođena 1974. godine u Njujorku, u jevrejskoj porodici poreklom iz Nemačke, Ukrajine i Mađarske, i sva ta mesta i njihova sudbina u „kratkom dvadesetom veku“ važna su uporišta njenih izvanrednih romana. Njujork tajms je Nikol Kraus proglasio jednim od najvažnijih američkih romanopisaca. Studirala je književnost na Stanfordu i Oksfordu.
Njen prvi roman „Čovek ulazi u sobu“ bio je među finalistima „Knjige godine“ u Los Anđeles tajmsu. Za „Istoriju ljubavi“, njen drugi roman, dobila je Saroyan Prize i francuski Prix du Meilleur Livre Étranger, a roman je bio i u najužem izboru za Orange, Médicis i Femina nagrade. Roman koji je pred vama, „Velika kuća“, bio je u najužem izboru za National Book Award i za Orange Prize.
Godine 2007. Granta’s ju je proglasio jednom od najboljih mlađih američkih spisateljica, a 2010. Njujorker ju je stavio na svoju listu pisaca „Dvadeset ispod četrdeset“. Objavljivala je tekstove u Njujorkeru, Harpersu, Eskvajeru i u Najboljim američkim kratkim pričama. Knjige su joj prevedene na trideset pet jezika.
Živi s mužem, takođe piscem, Džonatanom Safranom Forom i njihovo dvoje dece u Njujorku.

autor Nikol Kraus

2 naslova [prikazano 1-2]

Nikol Kraus

Broširani povez, Booka, 2014, ISBN: 978-86-88335-40-9, latinica
Punih dvadeset pet godina povučena američka spisateljica stvarala je svoje romane na pisaćem stolu pozajmljenom od mladog čileanskog pesnika nestalog ...
Rasprodato

Nikol Kraus

Samizdat B92, 2006, ISBN: 86-7963-282-1, latinica
Tematikom specifičnih odnosa između pripadnika najstarije i najmlađe generacije bavi sei američka spisateljica Nikol Kraus u svom drugom romanu ...
Rasprodato