knjizara.com
Nemoj reći da nemamo ništa

Madlen Tijen (autor)

Nemoj reći da nemamo ništa
1089 din
Stara cena: 1210 din
U korpu

U ovom romanu Madlen Tijen vešto prepliće priče, muziku i matematiku kako bi isprela porodičnu istoriju dve generacije – prve, koja je 60-ih godina prošlog veka bila žrtva Velike proleterske kulturne revolucije Mao Cedunga i masovnih čistki širom zemlje, i druge, koja se nastanila u Kanadi, daleko od nemira. U Vankuveru će Mari i njena majka ugostiti Aj-Ming, studentkinju koja je zbog prodemokratskih demonstracija na Tjenanmenu 1989. Morala da pobegne iz Kine. Kroz odnos

ove dve mlade devojke, čiji se putevi ukrštaju a porodične istorije prepliću, čitalac zajedno sa junakinjama sklapa deliće mozaika i rasvetljava misteriozne sudbine Đang Kaja, Marinog oca i talentovanog pijaniste, i Vrapca, Aj-Minginog oca i stidljivog ali briljantnog kompozitora.
Kombinujući poetično i politično, humoristično i sofisticirano, individualno, kolektivno i univerzalno, autorka je napisala izvanredan roman, kompleksan i melodičan poput Bahovih sonata, koji predstavlja svojevrsno promišljanje terora totalitarističkog režima, nesalomivosti ljudskog duha i snage prošlosti. Nemoj reći da nemamo ništa najbolja je knjiga godine po izboru Njujork tajmsa 2016, a istovremeno je osvojila i najprestižnije kanadske književne nagrade.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2021; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 481 str.; 978-86-6457-399-3;