knjizara.com
Ne umirem

En Bojer (autor)

Ne umirem
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Ne umirem je razorno snažno memoarsko delo o preživljavanju i filozofski tekst napisan u slavu života, umetnosti i književnosti koji opstaju i kada su suočeni s ozbiljnom bolešću. To je knjiga o nezi i dobroti i istovremeno delo o okrutnosti sistema, zenemarivanju i knjiga o onome što nas povezuje i tera da se izolujemo.
Iskustvo En Bojer kao samohrane majke koja se leči od karcinoma, postaje početna tačka ambicioznog i britkog ispitivanja bolesti, pri čemu autorka crpi izvore koji sežu od zapisivača snova iz starog Rima do današnjih vlogera, prevaranta i fetišista. Suočena s popul

arnim smeštanjem kancera u okvire lične krivice – jela si previše slanine, pila previše alkohola ili pušila previše cigareta – autorka sagledava temu iz šireg ugla kako bi obuhvatila i zagađeni svet koji nas okružuje, i neravnopravnosti i eksploatacijske uslove rada koji su i sami jedan od uzroka bolesti. Ona istražuje šarlatanstvo, žrtve i ekološku cenu kancera pod kapitalizmom, i detaljno se bavi delima koje su kroz istoriju o svjoj bolesti i smrti pisale žene, između ostalih Odri Lord, Keti Aker i Suzan Sontag.
Beskrajno iznenađujuća i duboko humana, Ne umirem je Bolest kao metafora za 21. vek: meditacija o raku, industriji raka, prijateljstvu, zajednici, bolestima ali i lepotama savremenog življenja iz pera istinski genijalnog mislioca i pisca.
Ova knjiga je 2020. godine nagrađena Pulicerovom nagradom u kategoriji General nonfiction.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost , Psihologija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Red box; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 214 str.; 978-86-86599-40-7;