knjizara.com
Nasilje na sportskim priredbama

Božidar Otašević (autor)

Nasilje na sportskim priredbama
935 din
U korpu

Nasilje na sportskim priredbama pominje se još u tekstovima iz doba antičke Grčke i Rimskog carstva. U poslednjim decenijama 20. veka ono je postalo internacionalni problem koji, nažalost, uzima i nadalje sve veće razmere. Različiti oblici organizovanog fudbalskog nasilja prisutni su u svim zemljama sveta – kako u onima koje su tradicionalno opčinjene fudbalom tako i u onima gde taj sport nema duboke korene.

>Ova monografija je prvi originalni naučni rad kod nas iz najmanje dva razloga: prvo, ovakav pristup istraživanju navijačkog huliganizma u Srbiji, sa osvrtom na iskustva drugih zemalja u balkanskoj literaturi, nije poznat; drugo, autor je sproveo seriju originalnih empirijskih/terenskih istraživanja razgovarajući sa brojnim navijačima i anketirajući ih, čime je rasvetlio mnoge nepoznanice znane samo navijačima.

Donošenje posebnog zakona namenjenog borbi protiv nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama, kao i propisivanje strogih krivičnih i prekršajnih sankcija za izvršioce tih delikata u Srbiji nisu dali očekivane rezultate. Naprotiv, nasilje se i dalje kvantitativno i kvalitativno razvija, i na to se mora računati i u budućnosti. Odsustvo preventivnih mera, posebno mera socijalne prevencije, jedan je od glavnih razloga eskalacije nasilja na sportskim priredbama. Zato su alkohol, droge i kriminal postali prateći elementi ekstremnih navijačkih grupa. Čak 93% vođa navijača i članova jezgra navijačkih grupa koriste alkohol i droge.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fudbal
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 296 str.; 978-86-519-1918-6;