Narativna terapija

socijalna konstrukcija omiljenih stvarnosti

Džin Kombs, Džil Fridman (autor)

Narativna terapija

2640 din

U korpu

Knjiga na veoma jasan način izlaže ideje i teoriju narativne terapije, koju su utemeljili Majkl Vajt i Dejvid Epstin. Najveća pažnja je posvećena praksi i specifičnim kliničkim procedurama: lociranje problema sa sociokulturnim kontekstom, otvaranje prostora za alternativne priče, razvijanje priča, propitivanje... Sve je plastično predstavljeno bogatim kliničkim primerima i transkriptima terapijskih seansi.
Kako sami autori u uvodu kažu knjigu su napisali kao odgovor na zahteve za opštim pregledom ideja, stavova i praktičnih postupaka koji su postali poznati pod imenom „narativna terapija“.

Knjiga se prvenstveno usredsređuje na načine rada terapeuta koji se, nadahnuti pionirskim naporima Majkla Vajta i Dejvida Epstina (Michaele White, David Epston) u svom mišljenju rukovode dvema metaforama: narativ i socijalna konstrukcija. Sedam od deset poglavlja posvećeno je specifičnim kliničkim praktičnim postupcima. Svaki od ovih postupaka je opisan, doveden u vezu sa stavovima i idejama koji ga podržavaju, te ilustrovan kliničkim primerima.


Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 448 str.; 978-86-86653-23-9;