knjizara.com
Nacionalna klasa : igrani filmovi Gorana Markovića

Maja Medić (autor)

Nacionalna klasa : igrani filmovi Gorana Markovića
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Nacionalna klasa: Filmovi Gorana Markovića je vizuelno impresivna, tvrdo ukoričena fotomonografija u kojoj se nalazi preko 300 ilustracija: crno-belih i kolornih fotografija (kako stilova iz Markovićevih filmova, tako i prizora sa snimanja), stranica scenarija, nacrta/skica scenografa i kostimografa... Kada knjigu uzmete u ruke, prvo što se primeti jeste neobičan, a opet veoma funkcionalan format (21.5×23.5 cm, skoro pa kvadrat). Vizuelna umetnica Maja Medić, koja je priredila ovu monografiju, pobrinula se da na jednom mestu budu zastupljeni svi segmenti Markovićeve karijere i stvaralaštva. Istina,

sve te filmove i uspehe nije bilo lako „sabiti“ na 310 stranica, ali se u tom naumu u najvećoj meri uspelo.
Monografija počinje tekstom urednika izdavačke delatnosti FCS-a Miroljuba Stojanovića Struktura paradoksa, konciznim prikazom Markovićevog opusa, sa posebnim akcentom na njegov eklekticizam. Nakon toga, ličniji ton – Rade Šerbedžija i njegov osvrt na saradnju/prijateljstvo sa Markovićem. Najduži tekst u ovom uvodnom trilingu napisao je sam Marković – u pitanju je odlično odabran odlomak iz njegove knjige Češka škola ne postoji u kome se reditelj osvrće na svoje početke i prvi amaterski film Pustite me da prođem.
Monografija poštuje hronologiju, te se nižu jedan po jedan Markovićev film – od prvog (Specijalno vaspitanje, 1977) do (za sada) poslednjeg (Falsifikator, 2013). Na početku svakog odeljka nalaze se tehnički podaci o filmu, a zatim kratki osvrt samog reditelja na dotično ostvarenje (uvid „iza kulisa“ u kome, najčešće, objašnjava kako je do realizacije konkretnog filma došlo). Nakon toga, slede kratke izjave Markovićevih saradnika na dotičnom projektu, često anegdotskog karaktera, sve to, naravno, začinjeno obiljem fotografija. O Specijalnom vaspitanju, na primer, pored Markovića, govore glumac Ljubiša Samardžić, kostimografkinja Nadežda Perović Baletić, scenograf Miljen Kljaković Kreka, direktor fotografije Živko Zalar, glumac Slavko Štimac, glumac Voja Brajović i kompozitor Zoran Simjanović.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filmska estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Filmski centar Srbije; 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 309 str.; 978-86-7227-095-2;