knjizara.com
Na tragu života

Božidar Tomović (autor)

Na tragu života
550 din
U korpu

Zapitanost nad sveukupnošću življenog, pokušaj razumevanja proživljenog, zbunjenost pred slikama života koje tako brzo promiču pred očima, prihvatanje ili ne prihvatanje onoga što čini okruženje, snalaženje ili nesnalaženje pred iskušenjima i izazovima, na izvestan način, uglavnom predstavlja samo izvesne elemente odnosa prema stvarnosti koja pokušava da se tumači ili opisuje.
Bez ikakve velike sumnje i stvarne nedoumice svako od nas ponaosob u pojedinim trenucima života, bar na čas, zastane zbunjen ili očaran svime onim što se naziva zagonetnost života, zapitan i prepadnut svim onim što bi se moglo okarakterisati kao prolaznost, krhost ili punoća življenja.
Upravo na tom večnom

tragu sveukupne zapitanosti, pred tom sveprožimajućom zagonetnošću, kao i očaranošću potpunošću življenog i proživljenog nastaju pesme Božidara Tomovića. Iz onog iskonskog i jedino ispravnog uverenja da je stvarnost, svet, život, jedino tumačiv i prihvatljiv iz vizure poezije, da je pesma jedini ispravan iskaz i autetnični doživljaj, da čovek samo kroz poeziju i kroz pesmu može sebe da uzglobi u nekakvu očaranu i prerizičnu stvarnost.
Zato je, pre svega, Tomovićeva poezija, svaka pesma ponaosob, autentičan i jedinstven napor i želja da se suštinski spozna, bar pesničkim jezikom i doživljajem, da se po svaku cenu stigne na prag ili bar delimično otkrije ono što bi se moglo nazvati dušom sveta.
Upravo sa tom jednostavnom željom potrage, istraživanja i otkrivanja zagonetne duše sveta, nastala je i knjiga Na tragu života, sa dubokim i jedinstvenim uverenjem da je ta duša iskaziva i spoznatljiva jedino kroz pesnički doživljaj, da je do njene slutnje moguće stići samo pevanjem i promišljanjem.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2019; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 84 str.; 978-86-515-1539-5;